انجام ۹۰ درصد واردات از اوراسیا

اتحادیه اقتصادی اوراسیا

انجام ۹۰ درصد واردات از اوراسیا

واردات از کشورهای اوراسیا
انجام ۹۰ درصد واردات از اوراسیا

به گزارش راهبرد معاصر؛ سیدروح الله لطیفی گفت: ارزش صادرات کالاهای فهرست تجارت ترجیحی ایران به اتحادیه اوراسیا، از پنجم آبان تا پایان دی ماه به بیش از ۶۶ میلیون دلار رسید.

وی افزود: با توجه به اجرایی شدن موافقت نامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از پنجم آبان ماه و تجارت با اعمال تخفیفات ترجیحی در خصوص ۸۶۲ قلم کالای وارداتی و صادراتی به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی علاوه بر صادرات و واردات اقلام دیگر صادرات ایران به کشورهای مذکور طی نه ماهه سالجاری، حدود ۲.۴۳ درصد از وزن و ۲.۴۶ درصد از ارزش کل صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داده است؛ و این در حالی است که حجم صاردات ترجیحی ایران به کشورهای اوراسیا پس از تفاهم نامه و اعمال تخفیفات ترجیحی در آبان ماه امسال به ۵۸ هزارو ۳۰۲ تن وبه ارزش ۶۶ میلیون دلار رسیده است.

لطیفی، با اشاره به میزان کل صادرات کشور پس از اجرایی شدن موافقتنامه به اوراسیا افزود: کل صادرات ایران به مجموع ۵ کشور عضو اتحادیه اوراسیا ۶۶۳ هزار و ۳۵ تن بوده است که ارزش این حجم صادرات برابر با ۲۷۰ میلیون و ۵ هزارو ۱۵۷ دلار است که نسبت حجم صادرات ترجیحی طی ۳ ماهه گذشته نسبت به کل صادرات به این اتحادیه ۸.۷۹درصد واز حیث ارزش این نسبت ۲۴.۳۳% است.

دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک در خصوص میزان واردات ترجیحی از اوراسیا گفت: حجم واردات از کشورهای اوراسیا طی پنجم آبان تا کنون یک میلیون و ۴۹۳ هزارو ۴۴۷ تن بوده است که از این مقدار، میزان یک میلیون و ۳۸۳ هزارو ۵۴۱ تن واردات ترجیجی بوده است. به عبارت دیگر ۹۲.۶۴درصد از حجم واردات کشور از اوراسیا را کالاهای ترجیحی، تشکیل داده اند؛ که میزان ارزش واردات ترجیحی ۴۳۹ میلیون و ۳۳۳ هزار و ۸۰۹ دلار بوده است؛ که این میزان ۸۴.۶۵ درصد کل ارزش واردات از کشورهای اوراسیا را در نزدیک به سه ماه بعد از اجرایی شدن این موافقتنامه است.

لطیفی اضافه کرد: در این مدت ۳۴ درصد حجم تجارت خارجی با اوراسیا را صادرات و ۶۶ درصد را واردات تشکیل می‌دهد؛ و از این حجم تجارت، بیشترین سهم متعلق به فدراسیون روسیه است با ۳۹.۹ درصد حجم صادرات و ۷۱.۹درصد میزان واردات را شامل می‌شود؛ که اقلام عمده وارداتی از روسیه نیز شامل روغن دانه آفتاب گردان، جو، ذرت دامی، محصولات نیمه تمام آهن یا فولاد، خطوط راه آهن، کاغذ روزنامه و گوشت بوده است.

سخنگوی گمرک همچنین با اشاره به پنجاه قلم اصلی صادرات به اوراسیا گفت: صرف نظر از گاز طبیعی و سایر مشتقات گازی، میوه، خشکبار، صیفی جات، سبزیجات، محصولات غذایی بخش عمده این اقلام را تشکیل می‌دهند ضمن آنکه اقلام وارداتی ترجیحی نیز شامل ذرت دامی، روغن دانه آفتاب گردان، گوشت، عدس و کاغذ روزنامه است.

لطیفی با اشاره به نقش منطقه ویژه امیرآباد در تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا افزود: بندر امیرآباد با دارا بودن نسل سوم بندری یکی از پیشرفته‌ترین بنادر کشور است که قابلیت جابجایی بار به صورت رو رو را دارد و گمرک با دارا بودن نقش محوری در تسهیل تجارت کشور با اتحادیه اوراسیا می‌تواند ضمن اجرای قوانین گمرکی، به تسریع در جابجایی کالا کمک شایانی کند.

لطیفی ادامه داد: امیرآباد با دارا بودن همه شقوق حمل و نقلی و زیر ساخت‌های مناسب در تجارت با کشورهای آسیای میانه و اتحادیه اوراسیا نقش سازنده‌ای را داراست.

برای آشنایی با منطقه ویژه اقتصادی بندر امیر آباد اینجا کلیک نمایید.

عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا یک فرصت تاریخی است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی: ضرورت رفع کامل مشکل پایانه‌های گمرکی در استان

واردات صادرات اتحادیه اوراسیا
استان آذربایجان شرقی تنها استان دارای مرز زمینی با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا است.

به گزارش خبرگزاری برنا در آذربایجان شرقی ،علی جهانگیری در شانزدهمین جلسه ستاد هماهنگی تجارت فرامرزی استان، با اشاره به همسایگی استان با چند کشور گفت: تلاش برای صادرات کالا از استان به کشورهای همسایه، یکی از مهم ترین مولفه ها در بهبود وضعیت و شکوفایی اقتصادی کشور است.

وی با اشاره به عضویت جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی کشورهای حوزه اوراسیا عنوان کرد: استان آذربایجان شرقی تنها استان دارای مرز زمینی با کشورهای عضو این اتحادیه است که می تواند نقش بسیار مناسبی به لحاظ گمرکی و تزانزیتی در توسعه هرچه بیشتر روابط کشورهای عضو ایفا کند.

وی عضویت جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را فرصتی بی نظیر برای حضور هرچه بیشتر در بازارهای جهانی دانست و ادامه داد: اصلی ترین هدف ما از عضویت در این اتحادیه، بسترسازی مناسب برای توسعه صادرات و تلاش برای واردات آسان تر با بروکراسی کمتر است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مشکلات اساسی گمرک و مرزهای استان باید رفع شود عنوان کرد: رفع مشکلات زیرساختی مرز نوردوز از اهمیت بسیار خاصی برای استان برخوردار است و تمامی مسئولان باید برای رفع مشکلات موجود در این پایانه گمرکی، همت کنند.

جهانگیری در همین راستا ادامه داد: بسترسازی برای رفع مشکل پایانه های گمرکی یکی از مهم ترین اهداف و اولویت های مدیریت ارشد استان است و باید تجار و فعالان بخش خصوصی نیز برای حضور قدرتمند خود در بازار کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا نیز برنامه ریزی های تخصصی داشته باشند.

وی از مرز و پایانه های گمرکی به عنوان اولین ویترین جمهوری اسلامی در بدو ورد مسافران به کشور نام برد و افزود: همه با هم باید در این زمینه دست به دست هم داده و فضای مناسب و امنی را در مبادی ورودی به کشور ایجاد کنیم. عدم همکاری مدیران در برابر این موضوع حاکمیتی نیز به هیچ عنوان مورد قبول نیست.

کارگاه آموزشی اوراسیا در منطقه آزاد انزلی

کارگاه آموزشی آشنایی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و موافقتنامه منعقد شده با این اتحادیه با حضور معاونین و مدیران این سازمان و ۱۲۰ مدیر و کارشناس نهادهای دولتی استان گیلان در تالار فرهنگی این سازمان برگزار شد.

 اتحادیه اقتصادی اوراسیا
معرفی ظرفیت های اتحادیه اقتصادی اوراسیا

اقتصاد۲۴- دکتر بهروز حسن الفت مدیرکل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت در این کارگاره آموزشی با اشاره به ضرورت برگزاری این دوره و آشنایی فعالین اقتصادی با ظرفیت های اوراسیا و منطقه آزاد انزلی در این اتحادیه اقتصادی، بیان کرد: این کارگاه دهمین دوره آموزشی با موضوع اوراسیا است که فرصت‌های اقتصادی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران با تشریح کامل قوانین، در آن مورد بررسی قرار می گیرد.

وی شناسایی زمینه های سرمایه گذاری برای فعالین اقتصادی استان های شمالی و تشریح توافقنامه صورت گرفته را از مهم ترین اهداف برگزاری این کارگاه آموزشی عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه منطقه آزاد انزلی به عنوان مرکز داد و ستد در این کنوانسیون در سطح شمال کشور ایفای نقش می کند، بازار های هدفی چون روسیه، قزافستان، ارمنستان،قرقیزستان و بلاروس که در شمال کشورمان قرار دارند، باید مورد توجه قرار گیرند.

مدیرکل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت، با بیان اینکه روسیه یکی از مهم ترین بازارهای تجارت در حوزه اوراسیا است، خاطرنشان کرد: کشور روسیه حدود ۸۰ درصد سهم بازار صادراتی و وارداتی این اتحادیه اقتصادی را به خود اختصاص داده و می‌تواند به عنوان محور اصلی مراودات تجاری کشورمان قرار گیرد و این در حالی است که منطقه آزاد انزلی برای توسعه روابط تجاری با روسیه ایجاد شده، که تجار می‌توانند با بهره گیری از ظرفیت های قانونی این منطقه، ظرفیت های اقتصادی کشور را توسعه دهند.

دکتر حسن الفت با اشاره به لزوم بهره گیری از مزیت های قانونی و ظرفیت های بندری و کریدورهای ترانزیتی بین المللی منطقه آزاد انزلی، افزود: با توجه به تمرکز سرمایه گذاران در منطقه آزاد انزلی، این منطقه می تواند مبنایی برای ایجاد مراکز پردازش صادرات و برخی از مسائل بانکی و تبادلات مالی و یا تسهیل گر این امور در بین کشور های حوزه اوراسیا به ایفای نقش بپردازد.

در ادامه مهندس امین افقی عضو هیات مدیره و معاون امور بندری و حوزه خزر سازمان منطقه آزاد انزلی با اشاره به تشکیل کارگروه توسعه مبادلات تجاری از مسیر کشورهای اورسیا و کریدور شمال_جنوب در سازمان متبوع خود، گفت: با توجه به مزیت ها و ظرفیت های قانونی منطقه آزاد انزلی به عنوان تنها منطقه آزاد شمال کشور و تفاهمنامه های منعقده میان این سازمان با نهادهای دولتی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، این منطقه به پل ارتباطی ترانزیتی و تجاری با کشورهای اوراسیا و حاشیه خزر تبدیل می شود.

وی در ادامه با تشریح انعقاد تفاهم نامه های همکاری دو سویه با نهادهای دولتی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا،خاطرنشان کرد: تفاهم نامه های اقتصادی با دو کشور اصلی عضو اوراسیا یعنی روسیه و قزاقستان،جهت گسترش تجارت با این کشورها و منطقه ویژه لوتوس توسط سازمان منطقه آزاد انزلی اجرایی شده و با توجه به موقعیت استراتژیک این منطقه،در مسیر تجاری چین، قزاقستان، ایران و کریدور شمال جنوب با محوریت منطقه، شاهد افزایش مراودات تجاری و صادرات کالاهای تولید داخل به کشور های عضو اتحادیه اوراسیا خواهیم بود.

معاون امور بندری و حوزه خزر سازمان منطقه آزاد انزلی اضافه کرد: نخستین محموله تجاری از طریق کریدور شمال-جنوب، طی تفاهمنامه سه جانبه فی مابین منطقه آزاد انزلی،چابهار و لوتوس آستراخان روسیه وارد کشور شده و حضور این سازمان در اجلاسهای اقتصادی کشورهای عضو اوراسیا موجب تقویت و رونق مراودات تجاری شده است.

افقی توسعه زیر ساخت های لازم در جهت افزایش ظرفیت های و مزیت های خدماتی را یکی از راه کار های مناسب به منظور تقویت فعالیت های تجاری قلمداد کرد و خاطرنشان نمود: بی شک مجتمع بندری کاسپین از زیرساخت لجستیکی مناسبی برای گسترش تجارت و صادرات کالا به کشورهای هدف همچون روسیه و قزاقستان برخوردار بوده وبا اتصال راه آهن و بهره‌برداری از اسکله رو رو، ظرفیت های عملکردی در بندر کاسپین به عنوان یک بندر نسل سوم تکمیل شده و تجار و بازرگانان علاوه بر بهره مندی از زیرساخت های لازم همچون مخازن، سیلوی غلات و انبارهای سرپوشیده از مزیت های و معافیت های قانونی این منطقه نیز بهره مند می‌شوند.

در ادامه این کارگاه آموزشی، سید جلیل جلالی فر عضو هیات مدیره اتاق ایران و روسیه و مشاور حوزه خزر سازمان منطقه آزاد انزلی، فرهاد پرند مدرس سازمان توسعه و تجارت، دکتر رضا سیمبر از اساتید دانشگاه گیلان و سعید سالخورده ضیابری از مدرسین گمرک استان مباحث و نکات حائز اهمیت مرتبط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و موافقتنامه منعقد شده کشورمان با این اتحادیه را برای شرکت کنندگان تشریح کردند.

گفتنی است در این کارگاه آموزشی، که با همکاری سازمان صنعت، معدن، تجارت استان گیلان برگزار شد، علاوه معاونین و مدیران سازمان منطقه آزاد انزلی، مدیرکل جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری، مدیران سازمان توسعه و تجارت، مدیران حوزه گمرکی، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و جمعی از تجار و بازرگانان فعال در منطقه و استان گیلان حضور داشتند و مدیران سازمان توسعه تجارت از زیرساخت های فاز تجارت وگردشگری و مجتمع بندری کاسپین بازدید کردند.

لازم به ذکر است موافقتنامه موقت تجارت آزاد ایران با اوراسیا از ۵ آبان برای ۸۶۲ قلم کالا بین کشورهای عضو و ایران آغاز شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *